490 citiri

Dar tocmai acest anonimat poate reprezenta cheia către o activitate infracțională (despre offshore)

O companie offshore reprezintă un instrument financiar de planificare și evitare a impozitelor și taxelor, de majorare a profitabilității unei afaceri, de administrare a unei activități comerciale într-o libertate valutară deplină, dar și într-un liniștitor anonimat. Dar tocmai acest anonimat poate reprezenta cheia către o activitate infracțională.
(…)
Potrivit unei analize a grupului de think tank KeysFin, prezentată pe 13 octombrie 2016, la Bruxelles, de către Comisia de Control Bugetar din Parlamentul European, aproximativ 20% din economia românească desfășoară activități economice, în mod direct, prin sistemul offshore. Mult sau puțin, este cert că Statul român își vede bugetul consolidat văduvit, astfel, de sume impresionante, prin forțarea, de către investitori, a portițelor legale existente în legislație.
(…)
Frauda, spălarea de bani, evaziunea fiscală și, în general, toate infracțiunile specifice gulerelor albe, limitează capacitatea statelor de a colecta venituri la buget și de a-și pune în aplicare politica socială, economică și de apărare.
Potrivit estimărilor oficiale, zeci de miliarde de euro, reprezentând venituri nedeclarate și neimpozitate, se află în jurisdicții opace, din punct de vedere fiscal, reducând astfel sumele de bani necesare bugetelor naționale.
Punerea în aplicare a unor acțiuni concrete, care să aibă drept obiectiv minimalizarea fraudei și a evaziunii fiscale, ar putea, nu doar genera venituri pentru bugetele publice, dar ar putea scăpa multe state din sarabanda împovărătoarelor împrumuturi externe.
(…)
Orice acțiune în forță, fără a fi conjugată cu realitatea particulară a fiecărui stat, în cadrul unei strategii generale de acțiune, va afecta echilibrele fragile din economie și nu va rezolva, decât pe termen scurt, aspectele legate de evaziune ori de spălarea banilor. (s.n. – M.M.-B.)

Constantin Neacșu
(Infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor săvârșite prin intermediul companiilor offshore, ed. C. H. Beck, București, 2019, la pp. 22-23, p. 46 și pp. 52-53)

Back To Top