680 citiri

Statul supraveghează cetățenii, în loc să supravegheze cetățenii statul

Dana Gîrbovan: (…)Independența justiției este dreptul fără de care toate celelalte drepturi rămân lipsite de apărare. Rolul judecătorului, rolul fundamental al judecătorului, este să se asigure că, în fața sa, statul și cetățeanul sunt egali, că este protejat în fața oricărui abuz, că toate drepturile sale sunt respectate atât în raport cu ceilalți cetățeni, cât și în raport cu statul. Este simplu până la urmă. Dar, neavând exercițiul acesta al democrației și al statului de drept, cetățenii, din nefericire, tind să le trateze cu mult prea multă ușurință, și să se bazeze mai mult pe slogane. (…)
Marius Tucă: E adevărat. Eu îmi aduc aminte că noi de fiecare dată aduceam în discuție un exemplu clasic, să-i spun așa: când cineva este ascultat, îi sunt ascultate convorbirile și se încalcă drepturile și libertățile, cei mai mulți zic: „lasă, foarte bine că i-a ascultat, să mă asculte și pe mine, că nu mă interesează”. Și aici spuneți de fiecare dată că în momentul în care se întâmplă asta, omului îi este încălcat un drept. Dar dumneavoastră spuneți și mai bine, pentru că sunteți judecător …
Dana Gîrbovan: Nu-i este încălcat doar un drept teoretic, este încalcată esența personalității omului respectiv. Asta este atât de greu de înțeles: ceea ce caracterizează individul și diferențiază o persoană de altă persoană este exact această platoșă a drepturilor fundamentale, în care dreptul la intimitate, dreptul la viață privată, este unul esențial. Dacă renunți la el, renunți pur și simplu la identitatea ta ca individ și permiți statului să-ți stabilească regulile în cele mai mici detalii.
Marius Tucă: Și să facă parte din viața ta privată.
Dana Gîrbovan: Exact despre asta este vorba și este ceea ce separă un stat democratic și libertatea de totalitarism și acel Big Brother din Orwell care totuși pare tot mai aproape, din păcate.
Marius Tucă: Și tot mai insistent să facă parte din viețile noastre.
Dana Gîrbovan: Și tot mai acceptat. Și în același timp, permițând statului să cunoască cât mai mult din viața noastră privată, ceea ce este paradoxal, permitem statului și să ascundă de cetățeni tot mai multe lucruri. Pe când ar trebui să fie invers: Big Brother-ul ar trebui să fie din partea cetățenilor către stat. Statul ar trebui să aibă o transparență maximă apropo de tot ce înseamnă hotărârile pe care le ia și care afectează drepturile oricărui cetățean. Din păcate, raportul stă invers: statul supraveghează cetățenii, în loc să supravegheze cetățenii statul.

Dana Gîrbovan
(Marius Tucă Show, 27 octombrie 2020, min. 4:46 – 7.16, disponibil aici)

Back To Top