709 citiri

Profesia de avocat începe să fie socotită ca o profesie în care îți asumi un risc spunând ceea ce trebuie să spui. Și din cauza asta devine o profesie periculoasă. Și din cauza asta avocatul să va gândi de două ori, de trei ori dacă …

Ion Dragne: (…) în lipsa altor informații, iar până acum Justiția încă nu ne-a dat informații convingătoare (și când vorbim de Justiție mă refer la completul de judecată care a redactat hotărârea), nu este deloc improbabilă ipoteza pentru care să fi fost condamnați cei doi avocați pentru că și-au făcut datoria față de clienți. Și dacă așa este, înseamnă că acel echilibru de care vorbeați dumneavoastră și rațiunea existenței profesiei de avocat începe să fie rupt sau să nu mai fie înțeleasă această rațiune. Și profesia de avocat începe să fie socotită ca o profesie în care îți asumi un risc spunând ceea ce trebuie să spui. Și din cauza asta devine o profesie periculoasă. Și din cauza asta avocatul să va gândi de două ori, de trei ori dacă ar merita justițiabilul pe care îl susțină să spună sau dacă nu ar trebui să fie un pic mai tăcut. Și în momentul în care avocatul se teme, deja dezechilibrul s-a creat. Deci din acest motiv am avut o reacție publică, și noi, și profesia, la nivel național, și multe alte barouri din țară, pentru că am spus: nu vânați avocații care își exercită profesia! Sigur că am fost condamnați și s-a cerut inclusiv public să stăm cuminți și să nu vorbim, zicându-se că suntem apărătorii infractorilor. Noi suntem apărătorii infractorilor, fiindcă orice persoană, și infractorii, au dreptul/are dreptul să beneficieze de apărare. Suntem apărătorii și ai nevinovațiilor, și ai victimelor, fiindcă la fel ca infractorii, fiecare persoană are dreptul să fie apărată. Nu suntem, Baroul, Uniunea, cei care protejăm infractorii, ci suntem cei care spunem: Respectați avocatura!

A mai fost acea componentă pe care ați spus-o dumneavoastră. Să mă ierte Dumnezeu! … noi, avocații, suntem și cei care am ieșit să spunem: Respectați și independența Justiției! (…)

Ion Dragne
(Încrederea în Justiție în cazul „Roșu”, OFF/ON the RECORD, 19 februarie 2021, minutul 11:05 și urm., disponibilă înregistrarea aici)

Back To Top