267 citiri

Părerea mea este că este un lanț: între SIPA, Protocoale, situația actuala

Liviu Mihaiu: Ce s-a întâmplat cu SIPA? Iarăși, SIPA, activitatea și arhiva SIPA, care e un nod gordian al justiției române, unul din secretele lui Bachus în ceea ce privește chestiunea santajului pe care Sistemul îl face asupra judecătorilor, vechi și noi. Deci nu s-a rezolvat nici acum subiectul acesta, de ce oare?
Dana Gîrbovan: SIPA a fost arhivată. Nu știu, acolo e o procedură de arhivare fără de sfârșit, eu la concluzia aceasta am ajuns. Din 2005 o tot arhivează, diverse comisii și comitete. Dar, uitați, acum a plecat fostul ministru Predoiu, lăsând în urmă tot așa un proiect de lege privind arhiva SIPA, după ce și domnul Tudorel Toader, imediat ce ajunsese la Ministerul Justiției dăduse o hotărâre de guvern privind arhiva SIPA. Bine, istoria merge mult în spate. Oricum, cert este că nici până în sfânta zi de azi nu știm care au fost rezultatele acestor succesive inventarieri ale arhivei. Sper să aflu, să aflăm cu toții rezultatul, măcar în următorii – știu eu ce să zic? – cinci ani, zece ani. Părerea mea este că este un lanț: între SIPA, Protocoale, situația actuala și de aceea, câtă vreme nu deschidem măcar dintr-o parte, știți ca un capăt al tunelului, măcar în unul dintre ele să intre puțină lumină, dintr-o parte să intre puțină lumină, e greu să vedem ce este și în cealaltă parte.

Notă MMB: A se vedea și George Orwell, aici: „în prezent ne-am coborât la un așa nivel încât reiterarea sau reformularea evidentului a devenit prima datorie a oamenilor inteligenți„.

Dana Gîrbovan
(Intervenție la Probleme ale justiției române (A Treia Cale cu Liviu Mihaiu), Radio Guerilla, 25.02.2021, min. 36:00 și urm, disponibil aici)

Back To Top