341 citiri

Știi doar că mie îmi este indiferent dacă ești catolic ori grec, numai să fii pios și, în același timp, să rămâi tolerant – căci Dumnezeu nu judecă după dogme

Adineauri a venit o scrisoare de la Wilhelm, în care scrie că episcopul din Trier refuză cununia noastră; deci totuși. Mi-aș dori mult să fie recunoscută, totuși, mai ales pentru mama (*Mama domnitorului Carol, principesa Josephine de Hohenzollern-Sigmaringen). Dar, Carol, să nu spui din nou așa de aspru: „Atunci trec la greci!” (*confesiunea ortodoxă). Știi doar că mie îmi este indiferent dacă ești catolic ori grec, numai să fii pios și, în același timp, să rămâi tolerant – căci Dumnezeu nu judecă după dogme. Și chiar dacă ai pe deplină dreptate, eu nu aș vrea ca tu să faci să se adune lacrimile în ochii triști ai mamei tale, chiar dacă ai în mai mare măsură dreptate. (…)
(…)
Nu mai îmi găsesc deloc liniștea, mă gândesc mereu la tine, la emoțiile tale, la expresia chipului tău când mama ta ți-a spus: J en mourrais de chagrin! – Te rog, dragul meu, nu te pripi; știu bine că dacă spui odată ceva nu te mai răzgândești și, de aceea, nu o spune prea repede. Ți-ai câștigat dragostea unui popor fără să faci parte din biserica lui. Dar, dacă treci la ei, va fi în curând ca în Rusia, unde convertirea este obligatorie. Învață-i să respecte prin tine și prin mine și alte biserici. Mă revoltă ideea că te-ai converti doar în aparență, asemenea lui Henric IV. Și încă ceva: sacrificiile care mi se cer mi-ar fi mai ușor de îndurat dacă aș ști că le faci și tu sau cel puțin că înțelegi ce îmi pare așa de greu. Dacă o faci, îți promit că nu vei auzi din partea mea nicio plângere vreodată, și de aceea îți spun acum tot ce am pe suflet, ca să nu-mi reproșezi că nu mă destăinui ție toate. Credința și încrederea ce le am în tine nu pot fi zdruncinate nici dacă te vei împotrivit vreunui simț de-al meu; cu siguranță că voi înțelege partea bună a lucrurilor mai târziu. Dubiile mele nu se bazează pe judecata celor ce se petrec acolo, ci izvorăsc din teama că un astfel de pas ar putea face o impresie contrară a ceea ce dorești să înfăptuiești într-adevăr. Lumea suportă mai degrabă fanatismul decât ceea ce se numește indiferență ori ușurătate. Iar câtă vreme ești nevoit să faci asta doar de gura lumii, gândește-te înainte ce efect va avea hotărârea ta în toate direcțiile. Știu bine că nu te preocupă diferențele [confesionale], dar astfel gândesc foarte puțini. De câte ori nu i-am auzit pe grecii din diferite țări spunând că sunt mai aproape de protestantism decât de catolicism, pe care îl urăsc. Prin urmare, acestora convertirea ta le va părea ceva măreț. Dar, dacă o faci par dépit (*în fr. în orig.:în ciudă), atunci nu va crede nimeni că o faci din convingere. (s.n. – M.M.-B.)

Regina Elisabeta a României
(Scrisoare către Carol I, 1 noiembrie 1869 în Corespondența perechii regale, vol. 1, 1869-1888 (coord. S. I. Ziummermann, R. Constantinescu), ed. Humanitas, 2021, la pp: 49-51)

Back To Top