556 citiri

Cărți groase și opere în mai multe volume nu se mai scriu decât atunci când te miști în afara gândirii și când aceasta rămâne confuză

Boala m-a întrerupt din lucru. Dar încet, încet îmi revin și îmi continui drumul în aceeași direcție, încercând să spun același lucru, dar străduindu-mă să-l spun simplupoate în șaizeci de pagini. Cărți groase și opere în mai multe volume nu se mai scriu decât atunci când te miști în afara gândirii și când aceasta rămâne confuză.
(…)
Am refuzat să apar printre personalitățile invitate la Congresul Internațional al Filozofilor de la Viena; niciodată nu am participat la asemenea manifestări.
Mai există oare vreo „alternativă” la stranietatea „spațiului public”? Sau, mai clar spus, mai există oare, înainte de a cădea în toată această vorbărie cu privire la „alternative”, o măsură pentru lucrurile esențiale? Prin ce iaduri trebuie să mai treacă omul până să înțeleagă că nu el se face pe sine?
(…) (s.n. – M.M.-B.)

Martin Heidegger
(Martin Heidegger către Hannah Arendt, scrisoare din data de 12 aprilie 1968 în Scrisori. 1925-1975 (trad. C. Pleșu, C. Cioabă), ed. Humanitas, București, 2017, a doua ediție, la p. 190)

Back To Top