454 citiri

Aici nu este niciodată posibil să se determine responsabilități; ele aparțin întotdeauna celei de-a șasea persoane într-un caz în care au acționat doar cinci

Semănăm mult cu nemții. Ca și ei, acționăm mereu în grup, și fiecare din grup o face pentru că acționează ca ceilalți. De asta aici, ca și în Germania, nu este niciodată posibil să se determine responsabilități; ele aparțin întotdeauna celei de-a șasea persoane într-un caz în care au acționat doar cinci. Ca și nemții, așteptăm mereu vocea de comandă. Ca și ei, suferim de boala Autorității – respectăm ființe despre care nimeni nu știe de ce sunt respectate, cităm nume pe care nicio evaluare obiectivă nu le legitimează drept citabile, urmăm șefi pe care nici un gest de competență nu i-a desemnat pentru responsabilitățile națiunii. Ca și nemții, compensăm rigida noastră disciplină fundamentală printr-o indisciplină superficială, de copii care se joacă de-a viața. Suntem colțoși doar în cuvinte. Bârfim numai pe-ascuns. Și suntem invidioși, grosolani și barbari, conform adevăratului nostru fel de a fi, pentru că acestea sunt calitățile oricărei ființe pe care disciplina a epuizat-o, în care individualitatea s-a atrofiat. (s.n.-M.M.-B.)

Fernando Pessoa
(Cronica vieții care trece (trad. Dinu Flămând și Micaela Ghițescu), ed. Humanitas, 2014, apărut prima dată în 8 aprilie 1915, la p. 160)

Back To Top