381 citiri

Cei mai mulți oameni se grăbesc să înfăptuiască aceste reguli de conduită, meschine, interesate și compromițătoare. Sunt unii, însă, care …

„Se zice, de exemplu, că omul are o singură viață, deci să profite cât mai mult de ea, satisfăcând numai pofte și interese personale. Se mai zice „o mână spală pe alta și amândouă obrazul”, pentru că având această credință de aparență curățire, să nu considere prea grav dacă se pătează, așa, câte puțin, din când în când în viață; „să facem cum e bine!”, este formula cea mai cuprinzătoare a tot ce poate fi urât, rău, și incorect, grație căreia uitând dreptatea și binele, creezi azi un avantaj altcuiva, pentru ca îndată sau mâine să pretinzi să ți se plătească echivalentul gestului făcut. Cei mai mulți oameni se grăbesc să înfăptuiască aceste reguli de conduită, meschine, interesate și compromițătoare. Sunt unii, însă, care formează adevărata elită a societății omenești și care nu se împacă cu aceste formule. În rândul acestora din urmă se așează noul membru al Academiei noastre”.

Alexandru Otetelișanu
(Bazele permanente ale dreptului civil: discurs rostit la 16 decembrie 1943; cu raspunsul domnului Alexandru Otetelișanu, disponibil spre a fi citit la BCU)

Back To Top