430 citiri

Metoda legislativă a „tratamentului mușcăturilor prin lege” ne urmărește în materia reformelor în justiție

Cartea de față este o analiză despre limitele dreptului. (…)
Îmi aduc aminte că, în anii 2000, Guvernul a adoptat în mare grabă o Ordonanță de urgență privind modificarea Codului penal, drept răspuns la întâmplarea nefericită că un câine mușcase un om.
E o imagine emblematică pentru modul românesc, contemporan de a concepe legiferarea. Metoda legislativă a „tratamentului mușcăturilor prin lege” ne urmărește în materia reformelor în justiție, cel puțin în ultimii 15 ani, în privința cărora pot emite o opinie în cunoștință de cauză. De aceea, majoritatea măsurilor mult clamatei „reforme a justiției”, adoptate în 2005, au căzut secerate de deciziile Curții Constituționale. Același lucru se întâmplă, într-un proces aflat în plină desfășurare, cu noile Coduri penale și de procedură penală, adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, așadar fără dezbatere în forul legislativ. Evident, studiile de impact au fost făcute după adoptarea Codurilor.
Această abordare superficială (…) influențată decisiv de constrângerile politice ale momentului și, mai grav, nefundamentată științific, a stat și la baza reglementărilor reunite sub umbrela așa-numitei „lupte anticorupție”, între care și cele referitoare la integritatea publică, analizate în continuare. Multe dintre ele sunt rodul unor inovații juridice nefericite care încalcă grav drepturile fundamentale ale omului. (…)
Am meditat ceva timp dacă să scriu sau nu această carte. M-am gândit că experiența acumulată în această materie – în executiv, în legislativ, în sălile de judecată, în bibliotecă – merită să fie împărtășită. M-am hotărât să o fac mai ales condus de speranța că mărturia mea asupra unui timp, asupra unor legi, asupra unor instituții, poate determina schimbarea în bine nu numai a legilor și instituțiilor, dar chiar a oamenilor care le întrupează.

Tudor Chiuariu
(Controlul averilor, incompatibilităților și conflictelor de interese, ed. Hamangiu, 2016, la pp. 1-2)

Back To Top