418 citiri

După alegerile din noiembrie dreptul constituțional devenise pentru autorități o materie cu totul supărătoare

În ianuarie 1947, facultatea tot nu se deschisese. (…) Cursurile de drept au început la 7 februarie.
Aveam aceiași patru profesori, cărora li se adăugaseră Vintilă Dongoroz pentru dreptul penal și Anibal Teodorescu pentru dreptul administrativ. Toți erau flancați de asistenți care-i înlocuiau uneori la cursuri sau se ocupau de seminarii. Au avut loc, în acele luni, și dispariții cărora nu le-am dat importanța cuvenită. Astfel cursul care urma să fie deschis, conform agendei mele, de I. V. Gruia la 6 februarie încetează să mai fie menționat: de ce oare? Evident, gândesc eu astăzi, după alegerile din noiembrie dreptul constituțional devenise pentru autorități o materie cu totul supărătoare. După expunerile din anul precedent, mai mult de istorie a disciplinei, ar fi venit rândul analizei regimurilor din Europa modernă și contemporană – monarhii și republici, democrații reale și sisteme totalitare -, inclusiv propria noastră monarhie constituțională. Cum ar fi putut noua stăpânire să tolereze așa ceva?
Destul de vag, îmi amintesc că se răspândise zvonul că profesorul ar fi decedat în urma unui atac de cord. Adevărul este cu totul altul: în revista Memoria nr. 7, la capitolul „Catalogul celor uciși în lupta contra comunismului”, găsesc astăzi alineatul următor:”Gruia V. Ion. Profesor universitar de Drept Constituțional, decan al Facultății de Drept, ministrul Justiției (4. VII – 4.IX.1940). Bătut permanent în temnița de la Sighet, a și murit acolo, în noiembrie 1952.”
Se poate deci presupune că a fost arestat aproape imediat după acea deschidere de curs. Cât despre materia pe carear fi trebuit s-o predea, ea a dispărut pur și simplu în neant. Cei mai mulți dintre noi n-au știut nimic, iar cei ce au știut sau măcar au bănuit au tăcut.(s.n. – M.M.-B.)

Annie Bentoiu
(Timpul ce ni s-a dat, Memorii 1944-1959, ed. Humanitas, retipărire, 2019, la pp. 191-192)

Back To Top